Tuin

Een waterelement is een aanwinst voor je tuin

Bij het geluid van kletterend water kun je heerlijk wegdromen. Combineer je vijver met een waterval of fontein en je tuin komt echt tot leven. Het speelse element gaat bovendien mooi op in de tuin en is geen dag hetzelfde. We leggen je graag uit wat de opties zijn voor een waterelement in je tuin.

 

 

 

waterval-vijver-1

Waterval in je vijver

Een waterval in je tuin is heel gemakkelijk te realiseren. Tegenwoordig zijn er vele prachtige RVS watervallen verkrijgbaar die een strak element bij de vijver vormen. Zeker bij de moderne vijver is zo’n waterval een hele mooie aanvulling. Sluit de waterval aan op een vijverpomp en de waterval geeft vervolgens een heel mooi resultaat. Het is aan te bevelen om te kiezen voor een regelbare vijverpomp als aandrijving van de waterval, waarbij je heel precies kunt kiezen voor de hoeveelheid water die door de waterval uitstroomt.

beekloop-oase-water

Kabbelend beekje

Een goed alternatief voor de waterval is een beekloop. Deze kun je perfect plaatsen na een vijverfilter, zoals een doorstroomfilter of een drukfilter. Het water wordt over een beekje geleid, waarmee het water een kleine hoogte overbrugt en in de vijver terugstroomt. Door links en rechtse beekloopelementen af te wisselen, kun je het beekje mooi laten kronkelen. De beekloop geeft niet hetzelfde geluid als de waterval, maar als je het geluid van kletterend water niet zo kunt waarderen, dan is dit een perfecte oplossing. Het beekje is bovendien een aangename plaats voor vogels, waar ze water kunnen drinken en een bad kunnen nemen. Een hele mooie aanwinst voor de vijver dus.

waterval-vijver-2

Een speelse fontein

De fontein is misschien wel het bekendste waterelement voor de vijver. Met een fontein laat je de vijver in je tuin nog beter opvallen. De fontein sproeit het water boven de vijver uit. Een fontein is makkelijk te installeren en kan gerealiseerd worden in een kleine tot grote vijver. Door een kant en klare fonteinpomp op de bodem van de vijver te plaatsen en alleen de stekker in het stopcontact te steken, beschik je al over je eigen fontein. Ook in een simpele waterbak in de tuin kun je zonder problemen een fontein plaatsen. De meeste fonteinen worden geleverd met meerdere sproeikoppen, waardoor je de gewenste vorm kunt kiezen en bovendien ook nog eens kunt afwisselen.

Een betere waterkwaliteit

Water dat in beweging is, is vele malen zuurstofrijker en vormt een prettige leefomgeving voor goede bacteriën. Deze bacteriën houden de vijver goed in balans, waardoor je altijd kunt genieten van helder vijverwater. Niet alleen voor het oog een aanwinst voor de vijver, maar ook komt het de waterkwaliteit zeer ten goede. Wil je nog meer aandacht voor het waterelement in je vijver, denk dan eens aan vijververlichting, waarmee je de waterval, fontein of beekloop heel mooi uit kunt lichten. Meer dan genoeg opties dus!

26 september 2019