wonen

Het kiezen van rolgordijnen: lichtinval, bediening en duurzaamheid

Heb je eenmaal besloten om rolgordijnen aan te schaffen voor je woning of kantoor, dan ben je al een heel eind. Je hebt immers een keuze weten te maken tussen al die verschillende soorten zonwering die er op de markt zijn: jaloezieën, lamellen, plissés, screens en ga zo maar door. Maar ook qua rolgordijnen valt er nog heel wat te kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de stof, de bediening en de mate van duurzaamheid?

Duo_Roller_Blinds

Lichtinval van rolgordijnen

Wellicht de belangrijkste overweging bij de aanschaf van rolgordijnen is hoeveel licht je wilt dat ze doorlaten. Zo kun je kiezen voor verduisterende gordijnen die geen enkel sprankje licht doorlaten wanneer ze gesloten zijn. Ideaal voor je slaapkamer of badkamer, maar ook voor een kantoorruimte waarin bijvoorbeeld presentaties worden gegeven op een groot scherm. Bovendien is het voor voorbijgangers onmogelijk om bij je naar binnen te kijken.

Hiertegenover staan lichtdoorlatende rolgordijnen. Hiermee haal je wel de felle zon uit je ruimte, maar blijft er genoeg licht aanwezig om niet in het donker te zitten. Ondanks dat je enigszins door zulke gordijnen heen kunt kijken creëer je toch een gevoel van privacy in je kamer of kantoor. Met transparante rolgordijnen is dit minder het geval. Deze zijn daardoor voornamelijk geschikt voor ruimtes waar geen mensen langs lopen.

De laatste tijd worden duo-rolgordijnen steeds populairder. Het voordeel van deze soort is dat het voorzien is van twee lagen stof: een dichte stof en een vitragestof. Duo-rolgordijnen kennen daardoor verschillende standen waarmee je de lichtinval kunt reguleren. Daarmee zijn ze eigenlijk verduisterend en lichtdoorlatend ineen.

gordijnen lichtinval sfeervol slaapkamer woonkamer goedkoop

Bediening: handmatig of elektrisch?
Qua bediening van je rolgordijnen zijn er twee opties: handmatige bediening en elektrische bediening. De eerste soort bedien je doorgaans met een kralenketting of een mechanische veer. Voor woningen is dit prima geschikt, maar voor grote kantoorruimtes is het minder praktisch. In zulke gevallen kies je beter voor elektrische rolgordijnen die voorzien zijn van een motortje. Met behulp van een schakelaar of afstandsbediening open of sluit je ze op een eenvoudige manier.

Duurzaamheid
Heb je eenmaal keuzes gemaakt over je gewenste stof en bediening, dan lijk je klaar om tot aanschaf over te gaan. Maar heb je al eens nagedacht over de duurzaamheid van rolgordijnen? Waarschijnlijk niet. Maar zeker als je grote panden in één keer wilt voorzien van zonwering kun je een wezenlijk verschil maken met het kiezen voor duurzame rolgordijnen. Een voorloper op dit gebied is M+N Projecten, dat in 2012 een unieke productlijn introduceerde met duurzame rolgordijnen die gemaakt worden van 100% plantaardige grondstoffen. Het is niet voor niets dat deze lijn inmiddels is beloond met het een-na-hoogste Cradle to Cradle certificaat.

Kortom, bij het aanschaffen van rolgordijnen zijn er een boel dingen om op te letten. Hoeveel lichtinval wil je? Hoe wil je de gordijnen bedienen? En hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou? Door een antwoord te vinden op deze vragen maak je het jezelf al een stuk makkelijker.

10 april 2018