Overig

Oude houten meubels opknappen

Begin en eindresultaat:
oude meubels opknappen

Ben jij ook een echte liefhebber van hout? Je kan op een hele leuke en goedkope manier je inrichting een nieuwe look en feel geven door: Oude meubels opknappen. In deze blog laat ik zien hoe een oude kist wordt omgetoverd.

Idee & gereedschap

Een korte tijd geleden hebben wij onze houten vloer laten opknappen. Na jaren erop te hebben geleefd met mijn partner en 3 kinderen was dit dan ook wel nodig.

Na het schuren en lakken van de vloer hielden we nog een aantal producten over die naar mijn idee nog wel een keer gebruikt kunnen worden voor het opknappen van oude meubels.

Benodigdheden:

Schuurpapier & overige hulpmiddelen
Rigostep Skylt ultramatte PU-Lak
Zwate matte verf

Oude houten meubels opknappen stap voor stap

Stap 1: verwijderen van oude verf resten of lak.

Voor het restaureren van deze oude kist heb ik de ijzers laten zitten. (Sloten schroeven etc. Ga je aan de gang met een oude kast is het verstandig om dit van het meubel te verwijderen. Verwijder de oude lak of verf met een schuurmachine of afbijtmiddel.

Letop: bij gebruik van afbijtmiddel zorgen voor goede ventilatie & schuur de ijzers niet te lang. Het kan gebeuren dat deze zo oud zijn dat ze afbreken en dat is natuurlijk zonde.

Stap 2: Schoonmaken.

Als je alle oude lagen hebt verwijderd, moet het hout & ijzer worden gereinigd met water en zeep anders kan de lak of verf niet goed aan de ondergrond hechten. Zorg er voor dat je het niet te nat maakt! Licht vochtig is meer dan voldoende.

Stap 3: Behandelen met lak of was.
Omdat ik nog ultramatte pu lak over had van de vloer behandeling, heb ik dit gebruikt op de kist. Als je je hout een kleur wilt geven kan je natuurlijk ook altijd een was gebruiken op het hout.
Plak de delen af op de kist die je later wilt verven. Verdeel de lak gelijkmatig over het oppervlak van de kist. De Skylt lak is overlak baar na: 3 tot 4 uur.

Informatie over het gebruik van de Skylt lak vind je hier net als de was (kleurpigmenten)

Stap 4: verven.

Afhankelijk van de sfeer die je wilt creeren kies je een soort lak of verf. Ik heb er voor gekozen om te lakken en zwarte matte verf te gebruiken.

Wat vind jij van dit eind resultaat? Laat het weten in de reacties 🙂

Kijk ook op de informatiepagina van: Skylt lak

4 april 2018