wonen

Je garage tot kantoor ombouwen

Steeds meer mensen in Nederland worden zelfstandig ondernemer. Een van de dingen die je nodig hebt als je je eigen bedrijf start, is een kantoor. Maar als je net voor jezelf begint, zijn de huurkosten voor een eigen kantoorruimte vaak nog niet op te brengen. En als je een gezin hebt, ontbreekt het thuis vaak aan ruimte om vanuit huis te werken. Echter, wanneer je over een garage beschikt, is dat de ideale plek om tot een kantoor om te bouwen. Op die manier werk je vanuit huis, maar heb je toch een soort van afgescheiden ruimte ten opzichte van je woonomgeving. In dit artikel vertellen we met welke zaken je rekening moet houden als je je garage om gaat bouwen tot een kantoor.

Botanische kantoor garage van nederlandse bodem woning inspiratie natuurlijk decoratief

Begin met het maken van een interieurplan

Net zoals je woonhuis, is het belangrijk dat je je op kantoor prettig voelt. Daarom is het een goed idee om een interieurplan op te stellen voor de inrichting van je kantoor. Niet alleen creëer je daardoor een sfeer die bij je past, maar zie je ook belangrijke dingen niet over het hoofd. Denk bijvoorbeeld aan de plekken waar je verlichting wilt monteren, de plek waar je het kantoor wilt kunnen betreden en de plek waar je je bureau wilt neerzetten, zonder dat je last hebt van het daglicht dat naar binnen schijnt. Allemaal belangrijke zaken waar je met een interieurplan even bij stilstaat.

Isoleer de buitenmuren

Garages hebben vaak enkelwandige ongeïsoleerde muren. Daardoor ontstaat er in de meeste garages een vochtig en koud klimaat. Het is dus van belang dat je de buitenmuren van isolatiemateriaal voorziet. Er zijn verschillende soorten materialen waarmee je dit kunt doen, informeer bij de bouwmarkt naar de mogelijkheden. Ieder isolatiemateriaal heeft namelijk zijn eigen isolatiewaarde en voor- en nadelen.

moderne garage met woonkamer en kantoor woning inspiratie natuurlijk decoratief

Schaf een geïsoleerde garagedeur aan

Wanneer je de garage tot een kantoor gaat ombouwen, heb je misschien het idee dat je de garagedeur geheel moet vervangen voor een stenen muur. Dat is echter onnodig. Er zijn namelijk geïsoleerde garagedeuren verkrijgbaar die tocht en kou prima kunnen weren.

Garagedeuren met loopdeur

Om ervoor te zorgen dat je zakelijke relaties niet via je woning naar je kantoor moeten lopen, is een garagedeur met loopdeur de ideale oplossing (bekijk hier enkele voorbeelden: garagedeurspecialist.nl/garagedeur-met-loopdeur/). Op die manier kun je je interieurspullen voor de garage eenvoudig naar binnen halen door het deurblad geheel te openen en kun je je zakelijke relaties via de loopdeur ontvangen, zonder dat je daarvoor het hele deurblad van de garagedeur hoeft te openen.

Roldeuren

Start je een bedrijf waarbij je veel pakketten moet versturen en daardoor de ruimte in de garage optimaal wilt gebruiken om je pakketten kwijt te kunnen? Dan zijn roldeuren een ideale oplossing. Dit type garagedeur wordt niet voor niets veel toepast in opslagboxen. Het deurblad van een roldeur bestaat uit veel smalle deurbladen die zich verticaal oprollen, direct boven de garagepoort. Daardoor heb je alle ruimte in de garage tot je beschikking. Roldeuren zijn leverbaar in diverse modellen, bekijk hier het aanbod: https://www.garagedeurspecialist.nl/garage-roldeuren/.

water en stroom voorzieningen in moderne garage woning inspiratie natuurlijk decoratief

Zorg voor stroom en water

Een belangrijk aandachtspunt als je je garage gaat ombouwen tot een kantoor, is dat je voldoende stroompunten en water in de ruimte hebt. Daarbij zijn de stroompunten natuurlijk het belangrijkste, want je kunt nog altijd met waterflessen werken.

Ga na of in een vergunning nodig hebt voor de verbouwing

Hoewel de garage tot de woning behoort, dus jouw eigendom is, is het niet in iedere gemeente zomaar toegestaan om je garage tot een kantoorruimte om te bouwen. Doe daarom voor de zekerheid navraag bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt, voordat je met de verbouwing begint.

Zelf verbouwen of een aannemer inschakelen?

Wanneer je over voldoende technische kennis beschikt, kun je de garage natuurlijk prima zelf ombouwen tot een kantoor. Maar voor de meeste mensen geldt dat een dergelijke verbouwing te ingewikkeld is. Daarom is het aan te raden om bij een aantal aannemers een offerte op te vragen om de verbouwing uit te laten voeren. Dat kun je bijvoorbeeld via werkspot doen. Op die manier kun je met een gerust hart straks je nieuwe kantoor in gebruik gaan nemen, zonder dat je zorgen hoeft te maken of de leidingen wel goed zijn aangesloten en of je niet voor verrassingen komt te staan omdat je bepaalde zaken over het hoofd hebt gezien. Met die rust kun je heerlijk aan het uitbouwen van jouw bedrijf gaan werken!

22 november 2018